Hoofdsponsor

80 van de Glasstad:

Europaplein logo 12 sterren

2e Kennedymars vrijdag 27 en zaterdag 28 september 2013 Leerdam

Even voor 21.00 uur vertrek ik met ruim 100 mede wandelaars onder begeleiding van de plaatselijke fanfare, nadat de marsleider zojuist de laatste instructies heeft gegeven voor de 80 km. Het muziekkorps houdt het voor gezien na zo’n 100 meter en gaan in gelid staan langs de straat, terwijl wij op hun muziek voort marcheren de duisternis in J

Tot de 1e rustplaats loop ik op met Rob.

Rob woont op zichzelf, en heeft al meerdere tochten gelopen. Hij loopt het liefst op blote voeten. “Zo’n hele tocht?”” Nee, gewoon buiten als ik boodschappen doe of zo”, zegt hij; ’”een mevrouw zei een keer: “Meneer u heeft geen schoenen aan!”, waarop ik teruggaf: “Mevrouw u heeft oorbellen in! Mensen doen net alsof elke dag het glasafval van de glasfabriek te Leerdam over de straat wordt uitgestort. Je moet gewoon goed uitkijken waar je loopt.” “Maar ja,”vervolgt hij: “na september wordt het te koud om buiten op blote voeten te lopen.”

We genieten van de heldere nacht en het gesprek belandt op de sterren en het heelal. Rob wijst me de poolster. Ik benoem, dat ik het prachtig vindt hoe mooi en ingenieus alles in elkaar zit. Rob is het hier mee eens. Hij werkt op een lab, waar ze, zeg maar “landbouwgif” maken en onderzoeken. Het gesprek beland op het menselijk lichaam hoe bijzonder dit op elkaar is afgesteld. Rob noemt het een ingewikkelde fabriek. Als ik vraag of hij gelooft in een God, zegt hij van niet. Maar zegt hij: “Eigenlijk is de wetenschap ook een soort geloof. We proberen ook de werkelijkheid te verklaren. We nemen ook bepaalde dingen aan, en proberen die met een theorie te bewijzen.” Ik stel, dat als iemand dit allemaal heeft bedacht; sterren, heelal en de mens, dit wel een heel ingenieus persoon moet zijn. Dat is hij op zich met me eens. Samen concluderen we wat Socrates ook al lang geleden had gezegd: Hoe meer we ontdekken en te weten komen, hoe meer we ontdekken, hoe weinig we eigenlijk weten en begrijpen.

Na de 2e rustpost loop ik een poosje alleen. Het is inmiddels rond middernacht, en het lijkt wel Oud en Nieuw! Ik ontvang van collega’s en familie wel 5 sms’jes binnen 10 minuten.

Leuk al die meelevende mensen, dat geeft goede afleiding en energie om door te gaan.

Op een gegeven moment staat er een pijltje dat wat twijfelachtig hangt. Ik kan rechtdoor of rechtsaf met de weg mee. Voor me loopt iemand rechtdoor en ik volg. Na 200 meter haal ik hem in. Na één km weet ik het zeker: Ik had rechtsaf moeten gaan en ook eerst de route- beschrijving moeten lezen! Ik wacht tot de ander me inhaalt. Gelukkig stopt net een auto; de bestuurder wijst ons de weg; nog even rechtdoor en dan naar rechts! Na een paar 100 meter belanden we weer op de hoofdroute. Bij de 3e post ontmoet ik mensen, die ik een km daarvoor had ingehaald. Rob staat er ook bij en zegt:

“ Ach nou heb je weer wat voor je verslag J” Tja, da’s waar. Eén extra km omgelopen dus…

Tussen de 3e en 4e rustpost geniet ik van de rust en stilte van de nacht. Prachtig die sterren tegen de donkere hemel. Spontaan borrelt er een lied op. Heerlijk om een tijdje te zingen!

Tussen de 4e en 5e rustpost haal ik een groepje jonge gasten in. Ik schijn met mijn hoofdlamp op het richting pijltje om zeker van de richting te zijn. “Ja, ik wil niet weer omlopen”, is mijn uitleg. Ze reageren laconiek; “Ach, als de voorbijgangers Duits gaan praten, ben je te ver”

Ja, het blijft een leuk grapje J

Om 2.45 bel ik mijn collega Matthijs en Marline, die nachtdienst “draaien”. Leuk om even wat bij te kletsen en afleiding te hebben. Ik heb er inmiddels ruim 30 km opzitten en heb net genoten van een warme kop soep bij de vorige rustpost. Matthijs vraagt waarom ik dit doe.

Tja, ik vind het leuk en ook wel stoer om een nachtje door te stappen.

Over stoer gesproken: Rond 03.00 uur loop ik een tijdje op met Mart. Dat is de recordhouder, die zijn 199e k-mars liep toen ik mijn 1e liep in Geldrop. “Je bent de 200 ws. al gepasseerd?” ,vraag ik. “Ja,”zegt hij droog:” dit is alweer de 204e X. Tjonge, dan heeft hij dus in elk geval om ‘t weekend eentje gelopen, sinds begin augustus. Ongelooflijk.

Na zo’n 7 uur ben ik weer bij het beginpunt, bij de sportkantine te Leerdam om 4.01 uur. In het holst van de nacht ben ik dus op de helft van de mars. Bijna 6 km per uur gewandeld met pauzes erbij gerekend. Ik trek een extra sporthemd met lange mouwen aan, want ik vind het best fris. Het is buiten ook maar zo’n 6 graden boven nul, en door de wind voelt het nog kouder! Na wat drinken en wat sultana koekjes vertrek ik weer.

Tijd voor een muziekje om de moed erin te houden! Samen met Rebecca St James loopt het een stuk soepeler. Ik loop op de dijk langs de rivier de Linge. Grappig, hier heb ik 2 jaar terug met Mieke gekanood en een stuk gefietst. Het is stil en donker langs de Linge. Ik geniet.

Om 5.15 uur (ruim 2 uur voordat het licht wordt!) verbreken 2 ganzen de stilte en vliegen nog geen 5 meter over me heen, en steken de Linge over. Wat een mooi gezicht en geluid.

Ze zijn niet de enige vroege vogels, want om 5.45 uur krijg ik een sms’je van mijn vrouw J

Even later spreek ik nog een keertje met Marline, mijn collega. Gezellig!

Na 54 km kom ik rond 7.00 uur in ’t Voorhuys te Beesd aan. Ik heb een beetje last van mijn rug gekregen, dus neem even de tijd voor wat rek- en strek oefeningen, naast de gewone rust. Als ik het café verlaat na een kwartiertje begint de dag! Er loopt een lange weg langs de spoorlijn. Met o.a. het nummer “So far away from me” van Dire Straits in mijn oren en de opkomende zon wandel ik de dag tegemoet.

Kan je je een beter begin van de dag voorstellen?

Na de volgende rustpost ( bij km 62,4) , loop ik op de Appeldijk. Langs de dijk staan… Jawel Appelbomen! Met veel appels. Even later loop ik op de Notenlaan. Langs de laan staan….je raadt het al: Notenbomen. Ik moet denken aan het sprookje van Vrouw Holle, waar de appelboom vraagt; “Wil je mijn appels plukken?” Jammer, dat de oven met warme broodjes ontbreekt L Ik heb best zin in een croissantje!

Overigens heb ik niks te klagen gehad onderweg. Bij elke rustpost was weer volop keuze aan dranken: koffie, thee, fris en soms warme soep. En voldoende te eten; diverse broodjes en genoeg te snoepen; kruidnoten, snoepjes, pinda’s enz. enz..

De zon is de laatste km heerlijk aan het schijnen en ik geniet van de warmte. De eerste km’s was ik wat te luchtig gekleed en ik kan nog wel wat warmte gebruiken. Gelukkig had ik wel mijn hardloop handschoenen aan en mutsje op.

De laatste 5 km breken aan na de laatste rustpost. Nog een klein uurtje. Heerlijk om zo te kunnen finishen: volop zonneschijn. Ik loop de laatste 2 km bij de stadwal en passeer de glasblazerij. Daar ontmoet ik onverwacht 2 oud cliënten van mijn vorige werk. Ook toevallig.

Ze vinden het erg leuk om een oud begeleider te zien. Ik vind het ook een leuke verrassing.

We praten even bij. Na een paar minuten wens ik ze een fijne dag en wandel naar de sportkantine. Om 11.41 uur wandel ik daar binnen, nadat ik buiten eerst nog een handstand doe. Even een check of ik nog wat energie over heb J

Start:   20.57 uur

Finish: 11.41 uur

Totaal: 14.44’ uur gewandeld (inclusief pauzes) gemiddeld 5.4  km p/u

           13.08’15” zonder pauzes                         gemiddeld 6.07 km p/u

Een sportieve wandelgroet, David Gerrits

 

 

 • AccuraatPlaagdierenbestrijding-01.gif
 • asvz.gif
 • Friesland-Campina.gif
 • Heerenlanden-College.gif
 • kidsonly.gif
 • mastermakelaars.gif
 • skcn.gif
 • taorental.gif
 • Transfer.gif
 • TSL.gif
 • Tweewielercentrum-den-Breejen.gif
 • VanWijkAutoschade-120x90-01.gif
 • VSI.gif